Waarom strooizout
- Kun je strooizout eten?
- Waarom werkt strooizout tegen gladheid en sneeuw?
- Waar en hoe word ons strooizout gewonnen?
- Waarom is Vacuümzout ideaal als strooizout?
- Hoe kan ik strooizout het beste bewaren?
Kun je strooizout eten?
U kunt strooizout niet eten. Strooizout heeft een irriterend effect wat bij langdurig contact tot brandwonden kan leiden. Als u strooizout in uw mond krijgt bent u genoodzaakt uw mond grondig te spoelen. Bij contact met de blote huid, zo snel mogelijk wassen. Raadpleeg uw arts wanneer u zoutkorrels heeft ingeslikt.
Waarom werkt strooizout tegen gladheid en sneeuw?
Strooizout is een dooimiddel, strooizout zorgt ervoor dat het vriespunt van water word verlaagd. De droge zoutkorrels trekken vocht aan uit de omgeving. Hierdoor ontstaan een mengsel van water en zout, genaamd pekel. Dit heeft een lager vriespunt dan water en kan dus niet bevriezen.
Waar en hoe word ons strooizout gewonnen?
Het strooizout dat wij leveren word geproduceerd in Nederland (Hengelo en Delfzijl) en Denemarken (Mariager). Wij produceren vacuümzout. Vacuümzout wordt gewonnen door water te pompen in de onderaardse zoutlagen. Het water komt als pekel terug naar de oppervlakte, en wordt onder vacuüm gekristalliseerd tot zout.
Waarom is Vacuümzout ideaal als strooizout?
Vacuümzout is het ideale wegenzout en kent enkele belangrijke voordelen boven steenzout. De twee typen zout verschillen vooral ten aanzien van korrelgrootte, korrelverdeling en zuiverheid. Aspecten die belangrijk zijn voor de dooiwerking en strooi-efficiency. En bij al deze aspecten onderscheidt vacuümzout zich zeer positief.
Hoe kan ik strooizout het beste bewaren?
Het is aan te raden om uw strooizout droog te bewaren, strooizout trekt namelijk vocht aan. U kunt het in de zak laten zitten of een speciale strooizout kist aanschaffen.