Wat is onthardingszout en hoe werkt het?
Heb je snel last van verstopte leidingen? Dan heb je waarschijnlijk last van hard water. Gelukkig is water verzachten heel eenvoudig. Je hoeft hiervoor alleen maar gebruik te maken van onthardingszout. Onthardingszout bestaat voor bijna 100% uit Natriumchloride. Natriumchloride wordt ook wel zout genoemd. Natriumchloride wordt gebruikt om water te ontharden. Het onttrekt namelijk Magnesium en Calcium uit het water, waardoor het water zachter wordt. Zacht water zorgt voor een lange levensduur van zowel grote als kleine apparaten. Denk hierbij aan je koffiemachine, je vaatwasser en je douche. Ook wanneer je werkt met grote installaties, draagt onthardingszout bij aan een langere levensduur.
Hoe werkt onthardingszout precies?
Waterontharders vangen calcium- en magnesiumionen op met harsbolletjes. Deze bolletjes laten natriumionen los en houden de calcium- en magnesiumionen vast. Hierdoor wordt het water een stuk zachter en dus minder schadelijk voor apparaten. Zacht water zorgt niet alleen voor een langere levensduur van apparaten. Zacht water bevordert de werking van zeep en het draagt ook nog eens bij aan een gezonde huid en gezond haar.
Waarvoor onthardingszout gebruiken?
In veel delen van Nederland is het water ontzettend hard. Dit betekent dat er veel Calcium en Magnesium in zit. Waterleidingbedrijven filteren een hoop slechte stoffen uit het water. Kalk wordt echter niet uit ons water gefilterd. Dit is vaak terug te zien aan de grote hoeveelheid kalkaanslag in de badkamer of keuken. Daarnaast kan je last krijgen van een rode en geïrriteerde huid, dof haar en grauw wasgoed.
Naast de schade die duidelijk zichtbaar is, richt kalk ook schade aan die minder goed zichtbaar is. Kalk veroorzaakt een dikke laag op de verwarmingselementen van jouw apparatuur. Dit zorgt uiteindelijk voor slecht werkende installaties en een kortere levensduur. Onthardingszout wordt dus gebruikt voor een langdurige werking van apparaten en draagt positief bij aan je gezondheid door water aanzienlijk te verzachten.
Onthardingszout wordt gebruikt voor waterontharders. Waterontharders zijn installaties die geplaatst worden naast de watermeter. Dit kan bijvoorbeeld in je meterkast, garage of kruipruimte zijn. Het is belangrijk dat de installatie goed bereikbaar is. Regeneratiezout moet namelijk af en toe bijgevuld worden.
Is onthardingszout hetzelfde als regeneratiezout?
Wanneer je op zoek gaat naar manieren om water te ontharden, kom je zowel regeneratiezout als onthardingszout tegen. Dit is hetzelfde. Voor een onthardingsinstallatie dien je regeneratiezout te gebruiken. Gebruik dus absoluut geen keukenzout! Alleen met onthardingszout functioneert de onthardingsinstallatie optimaal. Regeneratiezout is namelijk de meest zuivere vorm van zout, zonder extra toevoegingen. Regeneratiezout is verkrijgbaar in korrels, blokken en tabletten.
Soorten onthardingszout
We noemden net al even kort dat onthardingszout verkrijgbaar is in verschillende vormen. De meest gangbare vormen zijn zouttabletten en zoutkristallen. Zouttabletten lossen langzamer op dan zoutkristallen. De werking is echter hetzelfde. Zoutkristallen zijn grof van structuur, lossen snel op en zijn net iets voordeliger.
Waar komt onthardingszout vandaan?
Je weet nu waar onthardingszout voor gebruikt wordt en in welke vorm het verkrijgbaar is. Maar waar komt regeneratiezout eigenlijk vandaan? Wij leggen het je graag uit:
Ingedampt zout
Ingedampt zout komt uit ondergrondse mijnen en het meest zuivere vorm van onthardingszout. Ingedampt zout bevat tot maar liefst 99,9% Natriumchloride en ingedampt zout is hiermee het meest effectieve regeneratiezout.
Zeezout
Zeezout wordt zoals de naam het al zegt, gewonnen uit de zee. Wanneer zeewater verdampt blijft er zout achter. Zeezout bevat tot 85% Natriumchloride en is verkrijgbaar in korrels en kristallen.
Rotszout
Rotszout bevat ongeveer 99% Natriumchloride. Het is onbewerkt en bevat daardoor nog veel onzuiverheden. Deze onzuiverheden zorgen voor aanslag. Aanslag betekent dat je de waterontharder vaker moet reinigen dan bij andere soorten zout.
Welk zout je nodig hebt, is afhankelijk van je onthardingsinstallatie. In de handleiding van jouw wateronthardingssysteem is te vinden welk regeneratiezout je het beste kunt gebruiken.
Heb je vragen over onthardingszout? Wij helpen je!
Heb je na het lezen van onze blogs nog vragen? Je kunt ons op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:00 uur bereiken via 0881019189. Onze experts staan voor je klaar!