088 101 91 89 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als je voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 89 
    Whatsapp: 06-16744006

Voedingszout

Foto-tabel  Lijst 

Zout wordt erg veel gebruikt bij de productie van ons dagelijkse voedsel. Het is daarom erg belangrijk dat het zout wat hiervoor wordt gebruikt zuiver is en voorzien van de juiste toevoegingen. Ons aanbod is samengesteld in samenwerking met de beste voedingzoutproducenten Nouryon en Zoutman. Heeft u een bulkaanvraag of speciale wensen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Wat weten we eigenlijk over zout? Wat voor verschillende soorten zout zijn er? Wat zijn de eigenschappen ervan en waar worden ze voor gebruikt? In dit blog beschrijven we met name voedingszout, wat het is en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is voedingszout?

Voedingszout, de naam zegt het al, is een belangrijk onderdeel van onze voeding. Voedingszout is niet alleen een smaakmaker, het werkt ook als conserveringsmiddel. Daarom speelt voedingszout een belangrijke rol bij de verwerking en productie van levensmiddelen maar ook in ons dagelijks huishouden, waar het naar eigen smaak en inzicht aan ons eten toevoegen. Zo zijn donkergroene bladgroente erg gezond, maar veelal ook erg smakeloos. Zout geeft gelukkig smaak aan dit soort voedingsmiddelen.

Waar wordt voedingszout voor gebruikt?

Voedingszout wordt niet alleen maar in de voedingsindustrie of in de keuken gebruikt. Het wordt ook door kwekers en bezitters van Japanse Koi karpers gebruikt. Hoewel de Koi karper een zoetwatervis is, kan die veel baat hebben door het toevoegen van wat voedingszout aan het water. Een beetje zout helpt namelijk om bepaalde aandoeningen en ziektes te verhelpen. Het voedingszout wordt dus als ontsmettingsmiddel gebruikt. Daardoor zijn de Koi karpers minder vatbaar voor bacteriële infecties. Houd er wel rekening mee dat de toegevoegde hoeveelheid zout niet meer dan een procent mag bedragen.

Hoewel in geval van nood consumptiezout, als dat fijn genoeg van samenstelling is, ook als strooizout kan worden gebruikt, moet daar wel een kanttekening bij worden geplaatst. In dit geval is de samenstelling van het zout belangrijk, iets wat met het blote oog niet kan worden gezien. Wanneer aan het voedingszout een te laag anti-bakmiddel is toegevoegd en de korrelverdeling is te grof, is het niet geschikt om gladheid te bestrijden. Het is beter om standaard strooizout in voorraad te hebben om daarmee de gladheid tegen te kunnen gaan.

Wat zijn de voordelen van voedingszout?

Behalve dat voedingszout als smaakmaker of conserveringsmiddel wordt gebruikt, heeft het ook een positieve invloed op onze gezondheid mits het met mate wordt gebruikt. Voedingszout is belangrijk voor de geleiding van zenuwprikkels. Dit zijn seintjes vanuit de hersenen die onder andere spieren de opdracht geven om een van de ledematen op te tillen of om de spieren samen te trekken. Voedingszout is van belang om de vochtbalans in het lichaam op orde te houden en speelt het rol in het regelen van de bloeddruk. Voedingszout verhoogt het gevoelig zijn voor insuline, hetgeen betekent dat je lichaam insuline in de juiste hoeveelheid aanmaakt. Wanneer je te weinig voedingszout gebruikt, kan dat tot insulineresistentie leiden, een voorbode van het ontstaan van diabetes type twee. Voedingszout schijnt te helpen bij stress. Cortisol zou sneller uit de bloedbaan kunnen worden verwijderd, daardoor komt het lichaam des te sneller in staat van ontspanning. Wanneer Cortisol namelijk te lang in de bloedbaan achterblijft, blijf je lichaam langer gestrest.

Wat is het verschil tussen zeezout en vacuümzout?

Het verschil tussen zeezout en vacuümzout zit voornamelijk in de manier waarop het zout wordt gewonnen en bewerkt en in de korrelgrootte.

Vacuümzout

Bij het winnen van vacuümzout wordt er heet water in ondergrondse zoutlagen gepompt. Daardoor ontstaat er pekel (water dat bijna volledig met zout is verzadigd). Uit de pekel worden door middel van een chemisch proces alle ongewenste mineralen zoals magnesium en kalk verwijderd. Zo ontstaat een uiterst wit zout. Na verhitting wordt het onder verlaagde druk (vacuüm) tot zout gekristalliseerd. Vacuümzout wordt behalve als keukenzout, ook veel als strooizout gebruikt. Door de kleine korrels kan de pekel op de weg snel worden opgenomen. De natte korrels blijven na uitstrooien direct op het wegdek kleven, waardoor het strooizouten het verkeer op de weg blijven.

Zeezout

Zeezout wordt op een duurzame, ecologische en natuurlijke wijze gewonnen uit zoutbekkens. Door een unieke combinatie wind en zon dampt zuiver zeewater in deze zoutbekkens in en wordt een zoutkorst gevormd. Deze zoutkorsten kunnen na verloop van tijd machinaal worden geoogst. In warme gebieden wordt zeezout uit een hernieuwbare en onuitputtelijke bron gewonnen. Na het spoelen, laten drogen en het zeven van zeezout ontstaat een perfect keukenzout met de voordelen van zeezout. Kenmerkend voor zeezout is de kristalstructuur, die onregelmatiger is dan die van vacuümzout. Doordat de korrels van zeezout een ruwer oppervlak hebben, levert dat een intensere en andere smaakbeleving op. Soms is er in vergelijking met vacuümzout zelfs minder zout nodig. Doordat zeezout niet chemisch is bewerkt, bevat het nog een aantal spoorelementen en mineralen waardoor het een wat mildere, subtiele smaak heeft en opzichte van vacuümzout. Vanwege de structuur is het niet geschikt als strooizout.

Voedingszout online kopen bij Strooizoutgigant

Voedingszout koop je heel eenvoudig en snel bij Strooizoutgigant. Verzending in heel Nederland is gratis en als je voor 16:00 uur bestelt wordt je bestelling al de volgende werkdag geleverd. Heb je advies nodig ? Je kunt direct met een medewerker chatten of bellen.